סיכום אודות הרקע להקמת המדינה והכרזת העצמאות
**הצהרת בלפור - מסמך היסטורי מכונן**
הצהרת בלפור, שפורסמה ב-2 בנובמבר 1917, היא אחד המסמכים החשובים ביותר בהיסטוריה של התנועה הציונית והקמת מדינת ישראל. ההצהרה ניתנה בצורת מכתב מארתור ג'יימס בלפור, שר החוץ הבריטי, אל הלורד רוטשילד, מנהיג יהודי בריטי בולט.
משמעות ההצהרה הייתה מהפכנית: לראשונה הכירה מעצמה עולמית מובילה בזכותו של העם היהודי להקים בית לאומי בארץ ישראל. חשוב לציין שההצהרה כללה שני חלקים מרכזיים:
1. תמיכה בהקמת "בית לאומי לעם היהודי" בארץ ישראל
2. התחייבות להגן על זכויותיהם של התושבים הלא-יהודיים בארץ
העיתוי של ההצהרה היה משמעותי במיוחד - היא ניתנה בזמן שבריטניה החלה בכיבוש ארץ ישראל מידי האימפריה העות'מאנית במסגרת מלחמת העולם הראשונה. כך נוצר מצב ייחודי בו המעצמה השולטת בשטח התחייבה לקידום הקמת בית לאומי יהודי בו.
**◙ תקופת המנדט הבריטי - עידן חדש בארץ ישראל**
לאחר מלחמת העולם הראשונה, בשנת 1922, קיבלה בריטניה מנדט רשמי מחבר הלאומים לשלוט בארץ ישראל. המנדט הבריטי היה יותר מסתם שלטון קולוניאלי - הוא כלל מחויבות מפורשת ליישום הצהרת בלפור והקמת הבית הלאומי היהודי. המנדט הגדיר את תפקידה של בריטניה כ"נאמן" שתפקידו להכין את הארץ לעצמאות עתידית.
המנדט כלל מספר מחויבויות מרכזיות:
- קידום הקמת הבית הלאומי היהודי
- פיתוח מוסדות שלטון עצמאיים
- שמירה על זכויות כל התושבים
- פיתוח הארץ מבחינה כלכלית וחברתית
**החלטת החלוקה - צעד היסטורי לקראת הקמת המדינה**
החלטה 181 של האו"ם מ-29 בנובמבר 1947 הייתה נקודת מפנה דרמטית בדרך להקמת מדינת ישראל. התוכנית הציעה פתרון מורכב לסכסוך היהודי-ערבי:
התוכנית כללה:
- חלוקת הארץ למדינה יהודית (55% מהשטח) ומדינה ערבית (45% מהשטח)
- הפיכת ירושלים ובית לחם לאזור בינלאומי בשליטת האו"ם
- דרישות לדמוקרטיה ושמירה על זכויות מיעוטים בשתי המדינות
- הסדרים כלכליים ומנהליים מפורטים
בעוד שהיישוב היהודי קיבל את התוכנית למרות הוויתורים הטריטוריאליים, הצד הערבי דחה אותה וכתוצאה מכך פרצה מלחמת העצמאות. הכרזת העצמאות של מדינת ישראל ב-14 במאי 1948 התבססה על החלטה 181, אך השמיטה במכוון התייחסות לגבולות ולמעמד ירושלים, בשל המציאות המשתנה של המלחמה והשאיפה להרחיב את גבולות המדינה מעבר לתוכנית החלוקה המקורית.
מגילת העצמאות אימצה את העקרונות הדמוקרטיים שנקבעו בהחלטה 181, כולל:
- הקמת שלטון דמוקרטי נבחר
- התחייבות לכינון חוקה
- הבטחת זכויות אדם ואזרח
- שמירה על זכויות המיעוטים
חזרה אל: סיכומים לבגרות באזרחות